Get Important Uttar Pradesh GA/GK Questions and Answers for GS Paper-1

UPPSC PCS 2022 Preliminary Exam 12. Toth june: Uttar Pradesh Public Service Commission (UPPSC) will conduct Combined State / Upper Subordinate Services (PCS) and Assistant Conservator of Forests (ACF) Range Forest Officer (RFO) Services Preliminary Examination. 12. Toth June 2022. UPPSC PCS 2022 Preliminary Exam There will be two compulsory papers, Paper-1 (General Studies), Paper-2 (CSAT). The paper will be of 200 marks and of two hours duration. 1/3 . There will be negative marking ofthird Marks for wrong answers. Both the papers will be objective type and multiple choice having 150-100 questions respectively.

UPPSC PCS 2021 Paper-1 General Studies-1 (GS-1) Question Paper With Answer Key

Let us look at some important Uttar Pradesh GA/GK Questions and Answers for General Studies (GS) Paper-1:

1. Under which of the following scheme the Uttar Pradesh government announced to provide tablets for students in the budget for 2021-22?

(A) Chief Minister Abhyudaya Yojana

(B) Chief Minister Employment Scheme

(c) Chief Minister Balseva Yojana

(D) Chief Minister Education Scheme

Answer: A

2. ‘Uttar Pradesh Swami Vivekananda Historic Tourism Travel Scheme 2021’ was launched by the UP government for which of the following persons for religious travel?

(a) elders

(b) female

(c) widows

(d) laborer

Answer: D

3. In which state of India is the Harappan civilization site Mandi located?

(a) Gujarat

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer: D

4. Which of the following is/are correct with reference to the ‘Uttar Pradesh Population Control, Stabilization and Welfare’ Bill, 2021?

  1. The aim of this bill is to bring the birth rate to 2.1 per thousand population by 2026.
  2. Presently the fertility rate in the state is 2.7 per thousand.

Select the correct answer using the code given below.

Code:

(a) only 1

(b) 2 only

(c) both 1 and 2

(d) neither 1 nor 2

Answer: C

5. Which of the following is not an eligibility criteria before filling the registration/application form for Uttar Pradesh Mukhyamantri Swarozgar Yojana 2021?

(a) age group from 18-40 years

(b) Minimum High School Pass Certificate

(c) Should not be registered in any Central Government or State Government self-employment scheme

(d) citizens from any state of India

Answer: D

6. The book ‘Fawaid ul Fawad’ is a record of the conversation of Sheikh Nizamuddin Auliya, it was compiled by

(A) Amir Hasan Sizzy

(b) Amir Khusro

(c) Ziauddin Barani

(d) Hassan Nizami

Answer: A

7. Which of the following is not correctly matched?

Institute Location

(a) International Center for Research on Agroforestry – Nairobic

(b) Indian Institute of Forest Management – Bhopal

(c) Central Agro-Forestry Research Institute – Banda

(d) Tata Energy Research Institute – New Delhi

Answer: C

8. Which of the following Ramsar site is not located in Uttar Pradesh?

(a) Sur Sarovar

(b) Samaspur Bird Sanctuary

(c) Sansai Navar Lake

(d) Surinsar-Mansar Lake

Answer: D

9. Which of the following scheme was introduced in the budget of 2021-22 in Uttar Pradesh?

  1. Atmanirbhar Krishak Coordination Development Scheme
  2. Chief Minister Saksham Nutrition Scheme
  3. Chief Minister Migrant Workers Entrepreneurship Development Scheme
  4. Youth Entrepreneurship Development Campaign

Select the correct answer from the codes given below.

Code:

(A) I, II and III

(b) II, III and IV

(c) I, II and IV

(d) I, III and IV

Answer: A

10. ‘Saras Aajeevika Mela – 2021’ was organized in which of the following city?

(a) Patna

(b) Raipur

(c) Lucknow

(d) Noida

Answer: D

11. Ministry of Culture, Government of India celebrated the birth anniversary of Shaheed Ram Prasad Bismil at which of the following places in Uttar Pradesh in June, 2021 as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav?

(A) Chauri Chaura

(b) Shahjahanpur

(c) Rampur

(d) Ballia

Answer: B

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List – I – List – II

(biosphere) (location)

  1. Similipal 1. Uttarakhand
  2. Pachmarhi 2. Meghalaya
  3. Nanda Devi 3. Madhya Pradesh
  4. Nokrek 4. Odisha

Code:

a B C D

(a) 4 3 2 17

(b) 4 3 1 2

(c) 1 3 4 2

(d) 3 4 1 2

Answer: B

13. Which of the following district of Uttar Pradesh is the smallest in terms of area?

(a) Hamirpur

(b) Hardoi

(c) Hathras

(d) Hapudi

Answer: D

14. Who can expand the functions of the State Public Service Commission of Uttar Pradesh?

(a) Prime Minister

(b) Union Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

(c) President

(d) Uttar Pradesh State Legislature

Answer: D

15. Who among the following was not associated with the Kanpur Conspiracy Case of 1924?

(A) Muzaffar Ahmed

(b) Nalini Gupta

(c) Shaukat Usmani

(d) MA Ansari

Answer: D

16. According to the 2011 census estimates, which of the following is the most populous state in India?

(a) Bihar

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Uttar Pradesh

Answer: D

17. How many districts of Uttar Pradesh have been covered under the Aspirational District Program run by NITI Aayog till June 2021?

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Answer: C

18. Which of the following Indian state/UT launched the Electric Vehicle Policy on August 7, 2020?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Delhi

(d) Tamil Nadu

Answer: C

19. Consider the following tributaries of river Yamuna and arrange them from west to east:

  1. Betwa
  2. ken
  3. Sindh
  4. Chambli

Select the correct answer from the codes given below.

Code:

(a) 4, 3, 1 and 2

(b) 1, 2, 3 and 4

(c) 3, 2, 1 and 4

(d) 2, 3, 1 and 4

Answer: A

20. According to the report released by NITI Aayog on ‘Sustainable Development Goals India Index 2019-20’ in December 2019, Uttar Pradesh has been placed in which of the following category?

(a) aspirant

(b) artist

(c) Front Runner

(d) achiever

Answer: B

21. Which of the following city of Uttar Pradesh is/are covered under ‘Virasat City Development and Growth Scheme (HRIDAY)’?

  1. Varanasi
  2. Mathura
  3. Prayagraj
  4. Ayodhya

Select the correct answer from the codes given below.

Code:

(a) only 1

(b) 3 only

(c) 1 and 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

22. At which of the following places is the Biotechnology Park located in Uttar Pradesh?

(a) Kanpur

(b) Ghaziabad

(c) Noida

(d) Lucknow

Answer: D

23. The National Chambal Sanctuary does not come in which of the following states?

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Haryana

(d) Rajasthan

Answer: C

24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List – I List – II

(Mahajanapadas) (Capitals)

  1. Matsya 1. Mathura
  2. kuru 2. potani
  3. Sursena 3. Virat Nagar
  4. Asmaka 4. Indraprastha:

Code:

, a B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 1 2

(d) 2 3 4 1

Answer: C

25. Match List-I with List-I and select the correct answer using the codes given below the lists :

List – I List – II

(Harappan site) (Union Territory/State of India)

  1. sand 1. Uttar Pradesh
  2. Manda 2. Jammu and Kashmir
  3. Pastor 3. Haryana
  4. Hulas 4. Gujarat

Code:

, a B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 3 4 1

(c) 2 4 3 1

(d) 3 2 4 1

Answer: D

26. Number of cities in UP which are covered under ‘Smart City’ scheme

(a) 10

(b) 12

(c) 15

(d) 18

Answer: A

27. According to Census of India in the year Kanpur and Lucknow cities of UP became million cities

(a) 1951 and 1961 respectively

(b) 1961 and 1971 respectively

(c) 1971 and 1981 respectively

(d) 1981 and 1991 respectively

Answer: C

28. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List – I List – II

(Officer) (Sign Duty)

  1. Diwan-i-Tan 1. Office Care
  2. Mustarfi 2. Maintained a proper list of main events and decrees
  3. Mushrif 3. Keep track of jagir and salary
  4. Executioner 4. Check State Income Expenditure

Code:

, BCD

(a) 2 4 1 3

(b) 3 4 1 2

(c) 1 3 2 4

(d) 4 1 2 3

Answer: B

29. Which of the following is not correctly matched?

(A) Sheikh Moinuddin Chishti – Ajmer

(B) Sheikh Burhanuddin Garib – Daulatabad

(c) Sheikh Mohammed Hussaini – Gulbarg

(d) Sheikh Nizamuddin Auliya – Multan

Answer: D

30. The Uttar Pradesh Cabinet has approved the setting up of a National Law University in which of the following cities, on July 29, 2020?

(a) Kanpur

(b) Lucknow

(c) Gorakhpur

(d) Prayagraj

Answer: D

31. Which of the following Mughal period canals were constructed by restoring the Rajabwah of Firoz Shah?

(a) Shekhnu-ni

(b) Shahab Nahri

(c) Nahar-i-Bishto

(d) Nahar-e-Agra

Answer: B

32. In which of the following district of UP a major solar power plant was set up in 2018 with the help of France?

(a) Agra

(b) Ballia

(c) Deoria

(d) Mirzapur

Answer: D

33. How many more ‘Ramsar sites’ were added in Uttar Pradesh in January, 2020?

(a) 3

(b) 6

(c) 9

(d) 12

Answer: B

34. In which of the following state of India the first e-Lok Adalat was launched during the COVID-19 period?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Chhattisgarh

(d) Bihar

Answer: C

35. Which of the following airport in Uttar Pradesh has been accorded international status by the Union Cabinet of India on June 24, 2020?

(a) Agra Airport

(b) Prayagraj Airport

(c) Gorakhpur Airport

(d) Kushinagar Airport

Answer: D

( डाउनलोड करे Govt Jobs App )

Download Our Android App  – Download Latest Govt Jobs App

10th12thPassGovtJobs.Com Home – Click here

Subscribe to Our YouTube, Instagram and Twitter – TwitterYoutube and Instagram.

Join Our Telegram Group for Instant Job and Study Information Daily Update

>>>Click Here<<<


Type and Ask Your Questions here OR Leave A Comment For Any Doubt And Query -

Leave a Reply



DISCLAIMER: 10th12thPassGovtJobs.Com does not have any connection with the Government and it does not represent any Government entity. No claim is made about the accuracy or validity of the content on this site, or its suitability for any specific purpose whatsoever whether express or implied. Since all readers who access any information on this web site are doing so voluntarily, and of their own accord, any outcome (decision or claim) of such access. All the Readers please also check details on the Original website before taking any decision. Here we are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the information being published in this Website and for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Application.